Päivä 12

Takana ehdottomasti tämän reissun rankin päivä, shoppailupäivä outlet-alueella. 😉 Ensinnäkin se fyysinen puoli, kilometritolkulla (siltä se ainakin jaloissa tuntui) kävelemistä, pään kääntelyä puolelta toiselle (hei tuolla olis vielä isommat tarjoukset) sekä kyykistelyä ja kurottelua (löytyisköhän täältä ylähyllyltä mun kokoa). Puhumattakaan siitä henkisen puolen kärsimyksestä. Siinä kun yrittää sulloa tarjouskolttua pukukopissa päällensä ja makkarat tursuaa, vetoketju jumittaa ja peilistä katsoo hikinen punanaamainen turisti, niin onko se nyt paljon mieltä ylentävää. Kolmanneksi sitten se taloudellinen puoli. Vaikka kaikki onkin alennuksessa, tarpeeksi monta ”loistolöytöä” kun tekee niin alkaahan se tuntua kukkarossa. Ei nyt tehdä tästä mitään numeroa, mutta äiti jos luet tätä, niin lähetätkö vähän lisää rahaa.

Näkymiä outlet-alueelta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illalla käytiin syömässä vielä hotellin lähellä olevassa pizzeriassa (löydettiin taskuista sen verran kolikoita), samassa jossa käytiin ensimmäisenä Firenzen iltana. Todella suosittelen tätä paikkaa, loistavat aidot italialaiset pizzat ja ystävällinen palvelu. Ja kaupan päälle se lämmin ilma istua ulkona! Sellainen hauska juttu huomattiin näissä italialaisissa ravintoloissa, että laskuun lisätään usein ”coperto” eli ”kattausmaksu”. Italiassa asuva ystäväni kertoi, että joskus laskussa voi lisäksi olla myös ”palvelumaksu”. Eihän nuo muutamat eurot tällaisille satunnaisille turistiruokailijoille nyt niin suurta ylimääräistä lovea matkakassaan tee, mutta sitä mietin, miten se vaikuttaa paikallisiin ruokailijoihin ja heidän kukkaroihinsa. Täällä kun oikeasti paikallisetkin tuntuvat usein tulevan istumaan iltaa ja tapaamaan ystäviään ravintoloihin. Myös sitä mietin, että jos ottaisi oman pöytäliinan ja ruokailuvälineet mukaan, sekä kävisi itse hakemassa ruokansa tiskiltä, välttyisiköhän näiltä maksuilta. 😀

Maailman parhaat pizzat, pistäkää nimi mieleen Firenzessä vieraillessanne!

 

 

 

 

 

 

Ruoat, juomat ja coperto, prego.

Ravintolakulttuuri on tosiaan erilainen erityisesti täällä Etelä-Euroopassa kuin meillä Suomessa. Lapset ovat mukana iltaisinkin, samoin koirat! Olikohan yhtään ravintolareissua meillä niin, etteikö olisi nähty koiraa loikoilemassa omistajansa jaloissa. Koirat kulkevat luontevasti omistajiensa mukana myös kaupoissa, nähtävyyksissä jne. Eikä kukaan katso kummeksuen, kieltämisestä puhumattakaan (vrt. sääntö-Suomi, missä vähän kaikki tuntuu olevan kiellettyä). Outlet-alueen vessoissakin oli ajateltu perheen pienimpiä matkassa kulkevia, kun ison pöntön vieressä oli pikkuruinen pönttö. Vessassa istuessani siinä haaveilinkin pienimmän lapseni eli Iineksen kanssa tehtävästä shoppailureissusta. Yhdessä pyörittäisiin kaupoilla, naurettaisiin toistemme sovittamille hassuille vaatteille, välillä käytäisiin syömässä ja välillä yhdessä myös pissalla, pikku-Iines pienellä pöntöllä ja iso äiti isolla pöntöllä. Ai lähtikö taas vähän laukalle!? Ei sillä, etteikö mulla olisi hyvä shoppailijakaveri nytkin ollut, kärsivällisesti seurasi mukana koko päivän ja vielä tarjoutui kantamaan kasseja! 👍🏼

Vessa outletissä. 😀

Liikennekulttuuri myös poikkeaa melko lailla suomalaisesta vastaavasta. Isoilla autostradoilla asiaa ei niin paljoa huomaa, mutta kaupunkiajossa kylläkin: näähän on liikenteessä sanalla sanoen ihan kaistapäitä! Nopeusrajoitukset, kaistamerkinnät tai liikennesäännöt eivät tunnu olevan oikein suosiossa. Sujahdetaan mistä mahdutaan ja miten ehditään. Oman lisämausteensa ajoittaiseen kaaokseen tuovat moottoripyörät ja skootterit, ne vasta kovia ovatkin änkeämään väliin kuin väliin. Vilkun käytöstä ei kai ole kuullut kukaan. Vähän niinkuin vanhassa vitsissä todetaan, vitt..ako se kenelläkään kuuluu minne olen menossa! 😂 Ihmeen vähän täällä kuitenkaan tööttäillään, heristellään nyrkkiä tai muuta vastaavaa. Hienosti ollaan mekin muiden mukana menty ja liikenteestä selvitty, kiitos meidän rauhallisen kuskin!

Liikennettä Firenzessä.

 

 

 

 

 

 

Ps. Äiti ei näy tilillä vielä rahaa. Onkohan sulla varmasti oikea tilinumero?

2 thoughts on “Päivä 12”

    1. Periaatteessa vois joo olla niin. Mut ainakin se mun Italiassa asuva ystävä sanoi, ettei näin ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *